Sunday, 8 February 2015

Teguran buat “engineering student”

Jika hendak dikira begitu ramai ‘engineer-engineer’ telah dilahrikan di duina ini, tidak kiralah dari kepakaran apa pun tetapi berapa ramai yang benar-benar menjadi ‘engineer’ untuk umat, bangsa dan agama? Jarang sekali (saya tidak maksudkan tiada langsung). Dengan gaji yang dijanjikan, cukup untuk kebanyakannya leka mengejar dunia dan malah ada pula yang merungut

“Apa yang aku belajar tiada kaitan pun masa kerja, letih la macam ni!”

“Aku time kerja, bukan ikut sangat major, kadang-kadang buat kerja luar dari major aku!”

bla… bla… bla…

Filem 3 Idiots, lakonan Aamir Khan yang menjadi tontonan pelajar engineering 

            Mendegar kata-kata sebegitu teringat saya kepada sebuah kisah agung, gempak, hebat, mengagumkan, dan daebak (Korean)!!!! Iaitu
(....pukulan gendang bergema...) 

Yahya Ayyash: Muhandis (engineer) sebenar.
           
Mungkin ada yang telah mengenali nama besar ini, atau ada yang tidak mengenali. Secara ringkas Yahya Ayyash mewaqafkan hidupnya, ilmunya demi untuk Palestine dan Islam sehingga meraih syahid Allah. Beliau yang menamatkan pengajian di Beit Zeit Univertsity dan menerima ijazah Electrical Engineering ketika berusia 22 tahun (EE susah bang…). Malangnya beliau tidak dapat menyambung master di luar negara kerana dihalang oleh rejim Zionis. Kemudian beliau terus melibatkan diri secara aktif dalam Briged Izzudin Al-Qassam dan beliaulah yang bertanggungjawab dalam menghasilakan bahan letupan dari bahan2 mentah yang boleh didapati di Palestine.

Hebat bukan?

            Begitulah secara ringkasnya dan jika hendak diceritakan keseluruhan kisah ini pasti mengambil masa yang panjang, tetapi saya percaya semua maklumat itu boleh didapati  banyak di laman web lain (google ja - Yahya Ayyash). Bukan tujuan penulisan saya ini hendak menceritakan kisah hidup Yahya Ayyash, tetapi hendak mengajak dan memberi sedikit teguran buat kita atau sesiapa yang bergelar “engineering student” atau lebih penting lagi buat “MUSLIM STUDENT” untuk mengambil iktibar dan semangat yang ditunjukkan oleh Yahya Ayyash. Adakah dengan akal yang dikurniakan oleh Allah SWT ini membuatkan kita lebih jauh dari-Nya? Sedarlah, segala yang ditentukan itu ada tujuan dan tanggungjawab yang harus diselesasikan.Diwajibkan kamu berperang, sedangkan ia yang kamu benci. Boleh jadi sesuatu yang kamu benci itu amat baik untuk kamu dan boleh jadi sesuatu yang kamu sukai pula amat buruk untuk kamu. Allah Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.  (Al-Baqarah : 216)

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud, “Tidak akan berganjak dua tapak kaki manusia pada hari kiamat sehingga dia disoal tentang empat perkara. Mengenai umurnya, ke manakah dihabiskan umurnya? Mengenai ilmunya, apakah yang sudah dilakukan dengan ilmunya? Mengenai hartanya, dari sumber manakah dia perolehi dan ke jalan manakah dia belanjakan? Dan tentang tubuh badannya, apakah yang telah dia lakukan?” (Hadis Riwayat Tirmizi).

Oleh itu ayuh bangkit, bersemangatlah untuk meneruskan tugas sebagai seorang pelajar dan berbakti kembali kepada agama kita!

(tiba-tiba teringat lagu tema kampus:
..........hasil dituai benih disemai,
laba dinikmati beramai-ramai......)


p/s:
1. Disarankan untuk membuat pembacaan lanjut berkaitan kisah Yahya Ayyash.
2. Sedekahkan al-fatihah dan mendoakan yang terbaik buat Yahya Ayyash dan mereka yang berjuang demi menegakkan agama Allah.